Ayurvéda a její vliv na naše zdraví

Co je Ayurvéda

Ayurvéda a její vliv na naše zdraví a životní styl

Ayurvéda je tradiční indický systém lékařství, který se zaměřuje na dosažení harmonie těla, mysli a ducha. Slovo „Ayurvéda“ pochází z sanskrtských slov „ayus“ (život) a „veda“ (znalost), což naznačuje její základní principy jako „znalost života“. Tento systém má bohatou historii sahající tisíce let zpět a stále zůstává relevantní v moderním světě. Zrodila se ve starobylé Indii přibližně před 5000 lety a pokládá se za “matku všech léčebných systémů”. Její kořeny sahají až do starého védského období. Od té doby starí mistři předávali své znalosti v ústní formě svým žákům po tisíce let. Většina dnes v západním světe známých přírodních léčebných systému má své kořeny právě v ayurvédě.

kremelina diatomplus logo

Zdravější zítřek začíná dnes

Ayurvéda a její základní principy

1. Tridóša – Tři základní síly

Podle Ayurvédy je tělo složeno ze tří základních sil nebo dóš – Vata, Pitta a Kapha. Každá dóša ovlivňuje různé aspekty těla a mysli a jejich harmonie je klíčem k dobrému zdraví. Celý vesmír souhrou energií 5 elementů – éteru, vzduchu, ohně, vody a země. Dóši vata, pitta a kapha jsou kombinacemi těchto pěti prvků, které tvoří doslova vše kolem nás. Pokud známe svoji dóšu, pomůže nám to lépe porozumět a přijmout své tělo, psychiku i chování. Zjistíme proč jednáme v určitých situacích určitým způsobem, co ovlivňuje náš vzhled, jednání i vztahy s ostatními lidmi.

2. Individuální Konstituce (Prakriti)

Ayurvéda uznává, že každý člověk má jedinečnou konstituci, která se skládá z různých kombinací dóš. Porozumění své vlastní konstituci je zásadní pro dosažení rovnováhy a zdraví. Prakriti je něco jako ayurvédské DNA, naše vrozené nastavení, náš optimální stav bytí, naše tendence, silné i slabé stránky.

3. Panca Maha Bhutas – Pět prvotních prvků

Ayurveda věří, že všechny věci ve vesmíru jsou tvořeny pěti prvotními prvky – éterem, vzduchem, ohněm, vodou a zemí. Tyto prvky jsou také přítomny v lidském těle a jejich rovnováha je nezbytná pro udržení zdraví.

Principy léčby

  1. Ayurvéda klade velký důraz na správnou výživu a životní styl jako základní prostředky k udržení zdraví. Každá konstituce může vyžadovat odlišný přístup k jídlu a cvičení.
  2. Bylinné léky jsou běžným prostředkem léčby v Ayurvédě. Lidé používají různé byliny k vyrovnání dóši a léčení různých onemocnění.
  3. Praktikování jógy a meditace je klíčové pro dosažení harmonie těla a mysli v ayurvédickém přístupu k zdraví.
kremelina diatomplus logo

Zdravější zítřek začíná dnes

Ayurvéda a její vliv na moderní zdravotní péči

V posledních letech se Ayurvéda stala stále populárnější i mimo Indii. Lidé po celém světě hledají alternativní formy léčby a životního stylu a nacházejí inspiraci v těchto starých učeních. Její vliv lze vidět v různých oblastech, včetně dietních a životních postupů, bylinné léčby a dokonce i v moderní lékařské vědě.

Ayurvéda nabízí komplexní přístup k zdraví a životnímu stylu, který zdůrazňuje harmonii těla, mysli a ducha. Porozumění základním principům Ayurvédy vede k vyváženému a zdravému životnímu stylu, přizpůsobenému individuálním potřebám každého člověka.

VATA

Vata je jedním z tří základních dóš v ayurvédickém systému a je spojován s prvky vzduchu a éteru. Lidé s vata konstitucí často projevují vlastnosti jako kreativita, lehkost a změnlivost, ale také mohou mít tendenci k úzkosti, nespavosti a nestabilitě. Zde je několik obecných rad, které mohou být užitečné pro lidi s vata konstitucí:

  1. Pravidelnost, snažte se udržovat pravidelný denní režim včetně pravidelných časů jídla, spánku a cvičení. Lidé s vata konstitucí potřebují stabilitu a pravidelnost.
  2. Jezte teplá, lehká a výživná jídla. Vyhněte se studeným nebo suchým potravinám, které mohou zvýšit vata. Preferujte potraviny jako jsou celozrnné obiloviny, tepelně upravené zeleniny, těstoviny a hřebíček.
  3. Zahrňte do své stravy a rutiny byliny s teplými vlastnostmi, jako je zázvor, skořice, kmín a hřebíček. Tyto byliny pomáhají udržovat teplo a harmonii v těle.
  4. Pravidelná meditace a cvičení jógy mohou pomoci uklidnit mysl a snížit úzkost spojenou s vata konstitucí. Dopřejte si čas na relaxaci a uklidnění mysli.
  5. Teplé oleje a masáže velmi uklidňují lidi s vata konstitucí. Pokuste se provádět pravidelné olejové masáže těla s teplými oleji jako je sezamový olej nebo olej z mandlí.
  6. Větru a studenému počasí se vyhněte a pokud musíte ven, oblékněte se teple a chráňte si hlavu a krk.

PITTA

Pitta je dalším z tří základních dóš v ayurvédickém systému a je spojován s prvky ohně a vody. Lidé s pitta konstitucí mají tendenci k silnému metabolismu, dobře vyvinuté trávení a silné fyzické a mentální energii. Nicméně, když je pitta v nerovnováze, může to vést k podrážděnosti, nadměrnému horku a zažívacím problémům. Zde jsou některé rady pro lidi s pitta konstitucí:

  1. Upřednostňujte chladivé a osvěžující potraviny, které pomáhají udržovat pittu v rovnováze. Patří sem sladké a hořké chladivé potraviny jako jsou okurky, cukrová třtina, kokos, meloun, zelené listové zeleniny, třešně, hrozny a brusinky.
  2. Omezte používání silných a pikantních koření, které mohou zvyšovat pittu. Místo toho preferujte jemná a sladká koření jako je kardamom, koriandr a skořice.
  3. Omezte konzumaci horkých nápojů jako káva a silný čaj, které zvyšují pittu. Raději pijte studené nebo vlažné nápoje jako je kokosová voda, mátový čaj nebo chladný čerstvý džus.
  4. Jezte pravidelně a vyhýbejte se vynechávání jídel. Pravidelná strava pomáhá udržovat pittu v rovnováze a zabránit přemíře žaludeční kyseliny.
  5. Uvolnění a relaxace jsou klíčové pro udržení rovnováhy u lidí s pitta konstitucí. Pravidelné cvičení jógy, meditace a hluboké dýchání mohou pomoci snížit stres a podrážděnost spojenou s pitta doshou.
  6. Vyhněte se přehřátí a přímému slunečnímu záření, což může zvyšovat pittu. Nosíte ochranný klobouk a lehké, vzdušné oblečení v teplém počasí.

KAPHA

Kapha je poslední z tří základních dóš v ayurvédickém systému a je spojován s prvky země a vody. Lidé s kapha konstitucí mají obvykle silné svaly, dobře vyvinutou imunitu a jsou emočně stabilní. Nicméně, když je kapha v nerovnováze, může to vést k pocitu zábrany, ospalosti a přibývání na váze. Zde jsou některé rady pro lidi s kapha konstitucí:

  1. Upřednostňujte teplá, lehká a suchá jídla, která pomáhají vyvažovat kapha. Patří sem potraviny jako jsou sušené ovoce, celozrnné obiloviny, zelené listové zeleniny, kořeněné a pikantní potraviny.
  2. Omezte konzumaci těžkých, mastných a sladkých potravin, které mohou zvyšovat kapha. Vyhněte se přejídání a snižte konzumaci mléčných výrobků a tučných mas.
  3. Pomozte podpořit trávení konzumací teplých nápojů během jídla, jako je horká voda s citronem nebo bylinkový čaj. Kořeněná koření jako zázvor, pepř a skořice také podporují trávení.
  4. Pravidelná fyzická aktivita je důležitá pro lidi s kapha konstitucí, aby podpořili cirkulaci a snížili pocit zábrany. Preferujte dynamické cvičení jako je jóga, plavání nebo chůze.
  5. Zahrňte do svého denního režimu stimulující aktivity, které pomáhají zvýšit vitalitu a energii. Patří sem jóga, meditace, masáže, a aromaterapie.
  6. Vyhněte se chladným a vlhkým prostředím, které může zvyšovat kapha. Udržujte si teplo a suchost a vyhýbejte se dlouhému pobytu v chladném a vlhkém počasí.

Je nutné zdůraznit, že o žádném člověku nemůžeme říci, že je čistý typ vata, pitta nebo kapha. Vždy se jedná o kombinaci všech tří dóš, přičemž jedna z nich je většinou dominantní nad ostatními dvěmi. Například člověk typu pitta – bude ovládán jednotlivými dóšami v tomto poměru: pitta 70 % – vata 20 % – kapha 10 %. Vzájemných kombinací je mnoho, tolik kolik je lidí na Zemi.

Om Swasti Rastu

Na Bali, které má bohaté dědictví ovlivněné klasickou Indií a indickými léčebnými systémy, se lidé ve skutečnosti zdraví slovy: „Om Swasti Rastu“, což znamená: „Ať jste v nejlepším duševním, fyzickém, mentálním a emocionálním zdraví“.

Přejeme vám „Om Swasti rastu!“

kremelina diatomplus logo

Zdravější zítřek začíná dnes

Mohlo by se vám líbit

Napsat komentář