Kopřiva dvoudomá – Urtica Dioica

Kopřiva Dvoudomá – Urtica Dioica

prostata kopřiva

Kopřiva na prostatu?

Ale ano! To věděli už naši předkové, kteří tuto nenápadnou rostlinu maximálně využívali. Podle pověsti přinesli kopřivu do Británie Cézarovi vojáci, že se s ní budou šlehat a tím se zahřívat. Šlehání kopřivou se udrželo dodnes, jako osvědčený lidový prostředek proti artritidě a revmatizmu. Kopřiva, i podle současné medicíny, patří mezi nejlepší léčivé rostliny pro své široké léčebné použití. Je léčivá celá, od kořene po stvol, listy a květy. Vážili si jí lidé už ve středověku. Albrecht Durer (1471-1528) namaloval anděla, který vzlétá k trůnu Nejvyššího s kopřivou v ruce.

Co je zač, paní kopřiva?

Je to indikátor dusíkatých látek v půdě, proto ji najdeme i na odlehlých místech, kde dříve bývaly zemědělské usedlosti. V žahavých chloupcích je obsažena dosud blíže neprozkoumaná látka – podobná hadímu jedu – a bílkovina histamin.Obě látky způsobují na kůži vyrážku a stačí k tomu desetimiliontina gramu.

Co obsahuje list kopřivy ?

Chlorofyl, kyselinu křemičitou, třísloviny s protikrvácivým účinkem, dále histamin, serotonin, karotenoidy, vitamín B1, kyselinu pantonelovou,  glukoniny a v mladých listech je vysoký obsah vitaminu C. Křemík je také hojně zastoupen až z 94% v křemelině a taktéž se jedná o organický křemík, který naše tělo dokáže dobře vstřebat, narozdíl od anorganického křemíku, který dokáží zpracovat jen rostliny.

Jak kopřivu používat

Nejvíce účinný je nálev – čaj. Doporučuje se pít jeden šálek na lačno – po doušcích – a dva šálky během dne po dobu čtyř týdnů. Čaj je doslova nabitý energií s mnoha léčivými účinky. Používá se jako močopudný prostředek při zánětech močového měchýře a zvětšené prostatě, odstraňuje z těla škodlivé látky, je vynikající pro  detoxikaci, hojí také žaludeční vředy, tiší astmatické záchvaty, žlučníkové koliky, zvyšuje sekreci mateřského mléka, má prokazatelně protirakovinné účinky, působí na látkovou výměnu při arterioskleróze a pomáhá jako podpůrný prostředek při cukrovce.

Nejvíce účinných látek má kopřiva na jaře, kdy lze z jejích mladých listů připravit špenát, salát, nebo polévku. Jako prevence se pije čaj při chřipkových onemocněních, zevně se doporučuje odvar na svědivé vyrážky, proti lupům i na hemeroidy.

Kopřiva v zahradě?

Ano, hlavně jako hnojivo. Hrst čerstvých listů do jamky při výsadbě rajčat, paprik i okurek zajistí dostatek dusíku na start. Známá je i tzv. jícha – zelené hnojivo. Nasekané kopřivy se louhují a nechávají zkvasit, zhruba 14 dnů, pak se přecedí a zředěným roztokem se zalévají rostliny. Kopřivová nať je složkou mnoha farmaceutických  čajů a přípravků.

Zaujala vás kopřiva ? Tak ji zkuste, rozhlédněte se, jistě roste bez povšimnutí někde ve vaší blízkosti, stojí zato 🙂